Bibliotek

Bibliotek

Gratis ljudböcker på biblioteket!

gratis ljudböckerOm man söker gratis ljudböcker på svenska, finns det då verkligen några alternativ att finna? Svaret på den frågan är: Ja! Det absolut bästa tipset för svensk litteratur på ljudbok är faktiskt lite otippat. Det rör sig nämligen om: Biblioteket! De allra flesta bibliotek erbjuder idag sina besökare både e-böcker och ljudböcker gratis i sitt sortiment. Anledningen är därför att man måste helt enkelt hänga med i utvecklingen för att kunna behålla sina besökare.

Vad behöver man då för att kunna låna ljudböcker på ett bibliotek? Den första åtgärden är att installera programmet Adobe Flash Player. Men det kan vara så att detta program redan finns på din dator! Då behöver du naturligtvis inte installera igen. Du måste förstås skaffa ett lånekort hos det bibliotek som du vill låna böcker hos (om du inte redan har ett förstås!). Sedan behövs också en PIN-kod. Du behöver även en internetuppkoppling (så kallad strömning) för att kunna lyssna.

Vissa bibliotek är anslutna till något som kallas Biblio. Detta är en app där du kan söka, utforska, låna, läsa och lyssna på böcker – både on- och offline. Appen finns förstås i App Store och hos Google Play. Men denna app är inte helt problemfri. I nuläget bör du exempelvis ha i åtanke att offlinefunktionen inte fungerar hundraprocentigt. Vän av ordning kanske undrar hur man vet detta?  Ja, det är flera bibliotek som flaggar för detta problem, till exempel.

Bra saker att tänka på

Om du skulle behöva avbryta ditt lyssnande, så kan du återgå till stället där du slutade. När du loggar in hos ditt bibliotek igen kan du hitta den aktuella boken under ”Mina lån”. Klicka på denna rubrik och uppspelningen kommer sedan att fortsätta där du slutade.

 Den vanligaste låneperioden gäller över 28 dagar men variationer kan förekomma. Kontakta helt enkelt ditt närmaste bibliotek för mer information om hur du går tillväga för att låna det du vill lyssna på.

Skulle du, av någon outgrundlig anledning, tröttna på att lyssna till ljudböcker kan vi tipsa om poddar. Även här lyssnar du utan kostnad!

Bibliotek i bokstavsordning (på ort eller kommun) A-O

Borås stad

Botkyrka

Enköping

Eskilstuna stad

Huddinge (även Flemingsberg, Segeltorp, Skogås, Trångsund och Vårby)

Götabiblioteken (Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping, Söderköping, Tranås, Vadstena, Valdemarsvik, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög)

Göteborgs stad

Halmstad

HelGe (Bollnäs, Gävle, Hofors, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker, Sandviken och Söderhamn)

Bibliotek Familjen Helsingborg (även Bjuv, Båstad, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga).

Härryda kommun

Jönköping

Karlskoga

 Karlskrona (även ett 10-tal andra filialer, se hemsidan för mer info)

Lidingö stad

Linköpings stad (även ett 15-tal andra filialer, se hemsidan för mer info)

Falun

Folkbiblioteken i Lund

Malmö stad

BibliotekMitt (Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund)

Mölndal

Norrbotten (även ett 15-tal filialer, se hemsidan för mer info)

Norrköping stad

Bibliotek i bokstavsordning (på ort eller kommun) P-Ö

Partille

Skellefteå

SkåneSydost (även ett 20-tal filialer, se hemsidan för mer info)

SNOKA-biblioteken (Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby, Östra Göinge)

Sollentuna

Solna

Stockholms stad

Strängnäs kommun (även Mariefred, Åkers och Stallarholmen)

Sundbyberg

Sundsvalls stad

Tyresö kommun

Uppsala (även ett 15-tal andra filialer, se hemsidan för mer info)

Vallentuna

Varberg

Visby

Värmland (även ett 40-tal filialer, se hemsidan för mer info)

Västerås stad

Västra Götaland (även ett 25-tal filialer, se hemsidan för mer info)

Växjö

Örebro

Örnsköldsvik (även ett 10-tal andra filialer, se hemsidan för mer info)

Kontakta ditt närmaste bibliotek för gratis ljudböcker!

Saknar du ditt närmaste bibliotek i listan ovan? Lugn! Det behöver inte betyda att ljudböcker saknas där. Kontakta dem för mer information om vad de kan erbjuda dig. De bibliotek som nämns ovan är de som för närvarande är mest populära i detta avseende. Vi strävar efter att kontinuerligt uppdatera denna lista med nya länkar för att omfatta så många orter som möjligt.